2009-05-20 20:46:21• hírek • Gozner Gertrud

Szatmár is veszélyeztetett

Szerda délután az RMDSZ székházban gyűltek össze Szatmár megye magyar kulturális szervezeteinek a képviselői. Bura László művelődéstörténész, a beszélgetés moderátorként vezette fel a témát, miszerint szeretnék összefogni Szatmár magyar közművelődési egyesületeit.

Ez a vidék ugyanis sajátságos határhelyzetben van, keleten a nyugati véget, nyugaton a keleti véget képviseli. Sokan jöttek ezekre a tájakra, de sokan el is hagyták ezt a vidéket. A fogyásunk következtében eljön egy olyan idő, amikor a nyelv mögül eltűnik a közösség - fogalmazta meg Bura László. Lassan Szatmár is veszélyeztettet vidéknek számít, itt is beköszönhet a szórványosodás, ezért van annyira szükség ezekre az értékmegőrző egyesületekre.

Az egyetlen kiút ha reálisan felmérjük a helyzetet, megvitatjuk, és válaszolunk arra, hogy milyen jövő vár ránk. Intézményesített figyelmet kell irányítani a közművelődésre, a tudományokra. Számba kell venni szellemi alkotóműhelyeinket, hogy milyen anyagi és személyi feltételei vannak a megmaradásnak - fejtette ki Bura. Össze kell ezen szervezetek tevékenységeit hangolni, megkeresni az együttműködési lehetőségeket és ehhez a feladathoz fiatalokat kell találni - tette hozzá.

Csirák Csaba helytörténész és Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke arról beszélt a találkozó keretén belül, hogy lassan eladóak lesznek, kalapács alá kerülnek a hagyományos rendezvények, átadnák őket egy új gazdának. Ezek mind értékes rendezvények, de pénzhiány miatt nehézségekbe ütköznek - hangsúlyozták ki beszédeik során.

Csehi Árpád a beszélgetés során kifejette, hogy ezek a szervezetek mind Szatmár megye értékei, azon kell fáradozni, hogy hosszú távon megőrizzük őket. Szilágyi Ferenc, a beszélgetést kezdeményező Scriptor Alapítvány elnöke szerint mindenképp szükség van egy találkozási pontra, egy fórumra. Közösen kell gondolkodni egy kultúrát összefogó akcióban.

Kiss Sándor matematika tanár arra mutatott rá, hogy tudományos élet Szatmáron gyenge lábakon áll, itt is vannak szakemberek mégsem művelik a tudományt, nem jelennek meg cikkek, tanulmányok. Mint Csehi Árpád elmondta, tudományos konferenciák szervezésekor a Communitas Alapítványhoz is lehet fordulni, amely civil szervezetek tevékenységét támogatja. Az önkormányzatok kultúrára szánt alapjaiból is lehet kérni, de ez nagyon véges. Illetve a kultuszminisztériumhoz is lehet pályázni.

Ilyés Gyula polgármester szerint fel kell mérni, mire van kapacitás, ki kell választani azt, ami értékes és minél nagyobb tömegeket megmozgat. Be kell osztani a képességeket, mit érdemes és mit tudunk tenni - tette hozzá.

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere szerint nem hangsúlyozzuk ki eléggé, hogy szatmáriak vagyunk, elfelejtettük, hogy mit is jelent ez valójában. Szőcs Péter a Megyei Múzeum igazgatóhelyettese javasolta, hogy legyen egy megyei szintű eseménynaptár, ahol akár évekkel előtte leszögeződnek az évfordulók és  fesztiválok időpontjai.

Kereskényi Sándor muzeológus úgy véli, nem egyszerű átörökíteni a kultúrát. A mai kultúrát a fiatalok professzionális, érdekközpontúan gondolják el, és a szervezők sokszor nem tudnak ráhangolódni a fiatalok dolgaira, bezárkóznak a saját nosztalgiájukba.


 

Kovács Jenő szerint nem hangsúlyozzuk ki eléggé, hogy szatmáriak vagyunk.

Kovács Jenő szerint nem hangsúlyozzuk ki eléggé, hogy szatmáriak vagyunk.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: